CO JE TO MED?
Med je produktem včel. Včely sbírají nektar z květů ne
bo medovici ze živých částí rostlin. Tyto šťávy
přetvářejí a kombinují se svými specifickými látka
mi. Takto získaný produkt uskladňují a nechávají zrát v plástech.
Med je potravina přírodního sacharidového charakteru.
Kromě jednoduchých cukrů obsahuje minerální látky, vitaminy,
aromatické látky a také bílkoviny, tuky a celou řadou jiných látek.
Složení medu:
40% ovocného cukru
30% hroznové Šťávy (převládá-li.dochází ke krystalizaci)
1-10% sacharózy
10-20% vody
1% bílkovin
1% minerálních látek - Fe, K,P,Ca,Na,Mg
Vitaminy-A,K,B,C
Barvivo karoten
Aromatické látky -éterické oleje,pryskyřice
JAKÝ MED ZNÁME?
Podle původu místa a doby sběru známe med květový a medovicový.
Květový med je směsí nektaru různých rostlin, ale může být i jednodruhový (řepkový, akátový, jetelový, lípový atd.).
Medovicový med (označovaný často jako lesní) pochází z medovice lesních stromů.
CO JE TO PASTOVÝ MED?
Pastový (od slova pasta) med je speciálně upravený produkt. Vzniká opakovaným
mechanickým pohybem (mícháním). Tento pohyb řídí přirozenou krystalizaci me-
du a zmenšuje velikost krystalů. Výsledkem míchání je plnohodnotný med krémové
konzistence. Proto se pastovému medu říká také krémový.
Krémová konzistence medu se v průběhu času nemění.
Pastový medje zpracováván bez zahřívání a bez jakýchkoli přísad.
Zachovává si všechny látky a je stejně hodnotný jako tekutý med.
KTERÝ MED JE KVALITNĚJŠÍ - KVĚTOVÝ ČI MEDOVICOVÝ?
Oba druhy medu mají totiž pro zachování zdraví člověka obrovský význam.
Květový med má většinou světlejší barvu. Je snadno stravitelný díky
většímu obsahu glukózy (hroznového cukru) a fruktózy
ovocného cukru. Obsahuje pylová zrna rostlin, rostlinné
hormony, éterické oleje, aromatické látky. Je velmi vhodný pro
děti, rekonvalescenty, sportovce...
Medovicový med je zpiltvidla tmavší, což způsobují rostlinná bar viva
obsažená v míze dřevin.Obsahuje větší množství minerálních
látek a stopových prvků. Tento med je vhodný pro lidi s akutním
nebo vleklým onemocněním dýchacích cest a pro nízký obsah bílkovin
je velice vhodný pro pacienty s onemocněním ledvin.
JAK MED USKLADŇOVAT?
Vysoký obsah cukrů v produktu má konzervační účinky.
Med tedy konzervuje sám sebe. Z prostředí přijímá vlhkost, proto ho vždy
skladujeme v uzavřených nádobách
(sklo, keramika a umístěných do suchých a tmavých místností).